--------- På en KTM vilar inte ens en Död! --------- Det är automatisk väckning vid varje kolvslag. Rå kraft tränger igenom märg och ben. Inget i centrala nervsystemet blir opåverkat. Det vet vi - sönerna och jag - som kört Adventuren tur och retur Stockholm - Dalarna!
Generationen efter mig på samma hoj på samma plats. Uppställd elva år senare (2009). Förare nu är Niklas Lundström med nytaget hojkort. Han var med som pojke och avemballagerade hojen ur den stora flygfraktlåren under två arbetsdagar. Alla fyra i familjen, Ingela, jag, Magnus och Niklas, har nu MC-kortet.

Råd till KTM-förare:
- Håll hårt i handtagen när varvräknaren rusar mot klockan fjorton!

KTM med sin cykelpolare är uppställda framför det gamla karaktärshuset på Uvberget, Sunnansjö, Dalarna.
En KTM var (och är ännu) en okänd motorcykel utanför den absoluta tävlingseliten. Många har aldrig hört talas om en K.T.M. (som det egentligen bordes skrivas).

Ja, håll hårt är ett gott råd vid KTM-åkandet.
En testresa tillsammans med Anders B i Dalarnas Finnmark med den nya hojen.
KTM
Initialerna står för den österrikiska fabriken "Kraftfahrzeuge Trunkenpols aus Mattighofen". Så märket kan lika gärna stavas K.T.M. som man ser någon gång. (Jämför med S.A.A.B.)
År 1953 var namnet Moser aus Mattighofen & Co.
I dag heter företaget KTM - Sportmotorcycle AG, en kraftfull MC-aktör.

Äventyrsrace
KTM är det ultimata märket för "Afrikakårens" ökenrace och för Sport Extreme. Även om inga afrikalopp längre körs på grund av säkerhetsläget.

Fabrikens historia omspänner rent tekniskt med en början år 1953 med en Rotaxmotor på 98 kubik (!) för att för några år sedan tagit fram en tvåcylindrig best som även kördes i ökenlopp. 
Före denna maskin "toppades" serien av KTM Duke och Super Motor samt en ny och uppdaterad Adventure Rally Dakar 98 årsmodell 1998 -99 på 625 kubik, men som benämndes 640! Det har räckt långt i världstoppen. Fortsättning följer
Fortsättning följer

//. Jag kommer att berätta om kompisen Anders B och mina upplevelser en gång med våra fina motorcyklar under långa körningar uppe i Dalarnas Finnmarken och Grangärde Hästberg.
Anders var rätt person som min testledare med ett förflutet som licensierad FMCK enduroförare. All trickig körning fick han fixa!!
Håll ut eller klaga i Gästboken om det dröjer.

Senaste kommentarer

12.06 | 18:43

Hej Acke! Tack så mycket för den här intressanta och Fantastiska resan med din sällskap Mycket historia fick jag veta genom dig..Mvh..Eila Seppälä

16.01 | 17:04

Fantastisk berättelse som gläder mig som en gång red i Hässelby på ängarna där innan Svenssons: KG Kalle, pappa Gösta och mamma Ingrid flyttade till Äppelviken.

28.05 | 14:11

Very interesting Cousin! You've had quite a colorful life so far.

16.04 | 14:50

Härlig, fängslande och personlig och beskrivning av dig och din familj Acke. Det slog mig, när jag scrollade vidare i din berättelse att vi har mycket gemensamt